Scopul – Stimularea interesului elevilor pentru scris şi citit prin dezvoltarea unui sistem de valori ce va contribui la dezvoltarea armonioasă a personalităţii elevilor şi implicit la creşterea încrederii în sine.
Bazându-ne pe metode de educație non-formală, de experiența și de resursele umane de care dispunem, dorim să aducem ceva nou în viața elevilor si tinerilor pentru a le stimula interesul pentru lectura şi creaţia literară.
Literatura pentru copii, ca artă a cuvântului, transfigurează realitatea în toată complexitatea ei, oferind copilului un bogat univers de gândire şi sentimente, stimulând interesul şi pasiunea acestuia pentru cunoaştere. Dragostea pentru literatură se poate dezvolta la copii încă de la vârsta preşcolară, ceea ce nu înseamnă o renunţare la exigenţele esteticului, ci o sensibilizare a micilor ascultători prin intermediul forţei expresive a limbajului artistic. Literatura pentru copii oferă micilor ei cititorii/ ascultători un univers propriu de cunoaştere, în care copilului i se relevă propriile năzuinţe şi aspiraţii, îi satisface nevoia de investigaţie şi curiozitatea specifică vârstei, conducându-l cu paşi mici, dar siguri, spre o cunoaştere profundă a omului şi a lumii ce-l înconjoară. Prin lectură, copiii cunosc nu numai creaţiile literare dedicate lor, ci şi creaţii care prin valoarea lor artistică şi prin mesajul lor profund uman interesează şi pe adulţi.
Prin intermediul acţiunilor educaţionale proiectul îşi propune să contribue la reducerea tratamentelor discriminative împotriva copiilor de etnie romă, creşterea interesului comunităţilor rome faţă de educaţie, diminuarea absenteismului şi abandonului şcolar, menţinerea copiilor la şcoală pe o durată mai lungă şi la creşterea şanselor de pregătire profesională pentru o viaţă independentă şi decentă.
Abandonul şcolar este una dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă învăţământul din România, arată Institutul Naţional de Statistică.
În cele mai multe cazuri, copii care renunţă la şcoală provin din familii, sărace, dezorganizate ori cu părinţi plecaţi în străinătate.
OBIECTIVELE PROIECTULUI
O.G. – Identificarea talentelor artistice native ale elevilor. Dobândirea şi dezvoltarea aptitudinilor şi a abilităţilor de exprimare in scris si orală prin participarea la ateliere de creaţie, atitudine şi dezvoltare personală (prin metode de educaţie non-formală).
O.S 1 – Formarea deprinderii de a comunica civilizat;
O.S 2 – Dezvoltarea abilităţilor de comunicare corectă prin scris a elevilor;
O.S.3 – Promovarea cooperării între elevi şi a respectului reciproc, astfel încât și cei cu performanțe școlare modeste să experimenteze succesul;
O.S.4 – Dezvoltarea aptitudinilor elevilor de a vorbi corect şi coerent, de a vorbi în public;
O.S.5 – Stimularea elevilor de a învaţa mai mult si mai bine;
O.S.6 – Promovarea limbii si literaturii romane;
O.S.7 – Diminuarea absenteismului şcolar şi creşterea participării şcolare, nu prin constrângere şi metode punitive, ci prin atragerea elevilor către activităţi extraşcolare plăcute;
O.S.8 – Promovarea diversității si multiculturalismului in mediul scolar;
O.S.9 – Consolidarea comunicării între parintii elevilor și reprezentanţii unităților de învățământ selectate prin organizarea periodică de întâlniri privind importanta educaţiei şi a participării şcolare.
O.S. 10 – Experimentarea sentimentului împlinirii prin publicarea propriei creaţii literare într-un volum distribuit unui numar de aproximativ 2500 persoane.